vissza a főlapra

KIÁLLÍTÁSOK 2007-ben
2006    2005    2004    2003    2002   2001     2000    1999     1998     1997     1996     1995    1994


TEMPLOMTÉR

BARANYAI LEVENTE

"
Frissek vagyunk, fiatalok
Megnézzük a sivatagot"

                        (Romhányi József)

 FESTMÉNYEK

december 212007. február 4.

    rendező: Fitz Péter


AZ UTÓBBI ÉVEK
Válogatás a Fővárosi Képtár kortárs gyűjteményéből

 

április 26-május 20.


Antón LAMAZARES

festő Spanyolországból

A SEACEX, A Spanyol Kultúra Nemzetközi Terjesztéséért Felelős Szervezet, és a FŐVÁROSI KÉPTÁR/ KISCELLI MÚZEUM közös szervezésében, 2007 május 30-án nyitja meg kapuit a spanyol festő 1983 és 2003 között készült műveit bemutató kiállítás, melyet július 1-ig láthat a magyar közönség.


 

 

május 30-július 1. 


 

                           rendező: Lorányi Judit


Negyven év után, és tovább
VIGH TAMÁS
szobrász

A Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum 2007-ben megrendezi
Vígh Tamás életmű-kiállítását a Kiscelli Múzeum
Templomterében és Oratóriumában.

A kiállítás elsősorban a monumentális művek bemutatására koncentrál, a jelenleg Karcagon, az öntőműhelyben lévő és Tiszadobon majd felállításra kerülő monumentális Vásárhelyi Pál szobor (260 cm), kísérőivel, a nagyméretű kubikusokkal, a kiállítás fókuszpontja.

 

.

        


július 12-szeptember 2.

rendező: Fitz Péter, Hetényi Ágnes

támogatásával létrejött kiállítás


JOSEF BERNHARDT                        elhalasztva!
Madarak
installáció
 

Josef Bernhardt sok éve foglalkozik a természettel, a környezet jelenségeivel, romlásával és pusztulásával. A „Madarak” című installációjánank alapja egy Budapestenten létrehozott fotósorozat, melyeken a velünk együtt élő, városlakó madarak, s haláluk játsza a főszerepet. Installációja az élővilág pusztulását állítja figyelmünk középpontjába.

 

október 4-november 25.

rendező: Fitz Péter


ELŐD ÁGNES                                        elhalasztva!
Mentse meg a világot Ön is!
installáció

Mentse meg a világot Ön is!

 Előd Ágnes számos munkája a számítógépes játékok elvén és hatásmechanizmusán alapszik. A Kiscelli Múzeum templomterébe tervezett nagyméretű installációja interaktív módon vonja be a nézőt a „játékba”, aki egy fiktív bombariadó kellős-közepébe csöppen. A játék lényege, hogy a látogató egy számítógépes játék szereplőjeként feladatokat kap annak érdekében, hogy hatástalanítani tudja a bombát. Az installáció úgy működik, mint egy számítógépes játék egy pályája – valós térben és valóságosan „működő” interaktív objektumokkal.

Előd Ágnes mostani munkájának témájául a terrorizmust, és a terrorista fenyegetettség legfőbb célpontjának számító polgári lakosság kiszolgáltatottságát választotta. A már szinte napi eseménynek számító valós életszituációkkal szemben ez a fajta kiszolgáltatottság itt a visszájára fordul: az áldozat tehet valamit a saját érdekében, sőt mi több, a világ megmentése érdekében is cselekedhet.

„A nézők maximum 3-4 fős csoportokban léphetnének be az installáció területére, ahol belépésük után lezáródik a bejárat, megszólal a riadót jelző hang, bekapcsolódnak a vészfények. A bejárattal szemben elhelyezett első interaktív ponton a néző tájékoztatást kap arról, hogy milyen feladatokat kell végrehajtania ahhoz, hogy átjusson a pályán: a végső cél hatástalanítani a bombát. Így a néző, pontosan a számítógépes játékok és az akciófilmek dramaturgiájának megfelelően, a saját kijutása érdekében szinte mellékesen menti meg az épületet (vagy a világot) a felrobbanástól.”

 

december 13-2008. január 30.

rendező: Sasvári Edit


 

ORATÓRIUM

NÉZŐKÉPEK 2.
A Kádár-korszak alternatív művészeti eseményei fotókon
DOBOS GÁBOR

A Fővárosi Képtár 2004-ben indított „Nézőképek” című sorozata a „fotográfiai emlékezetből” hívja elő a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar művészeti szubkultúrájának eseményeit és mindennapjait. Elsőként Pácser Attila (1953), a nyolcvanas évek underground világára fókuszáló képeit állítottuk ki. Dobos Gábor (1947) tárlatán most egy olyan különös látásmódú, szuverén alkotót mutatunk be, aki  a hatvanas-hetvenes években a független fotó és filmművészet szinte minden jelentős vállalkozásában – többek között Háy Ágnes, Ajtony Árpád, Halász Péter, Erdély Miklós, Donáth Péter, és Hajas Tibor műveiben ­–  alkotótárs volt.                                            

december 12–2007. március 4.

rendező: B. Nagy Anikó, Dobos Édua Dalma


LAPOK AZ EURÓPAI ISKOLA TÖRTÉNETÉBŐL
Makarius-Müller-Keithly–gyűjtemény

 

A kiállítás anyaga az 1945-47 között működő Európai Iskola és – Várkonyi György kifejezésével élve – az abból kiváló „absztrakt frakciók” munkáiból ad egyedülálló válogatást. A kisméretű képeket, összesen 45 darabot, maguk a művészek bízták kollégájukra és művésztársukra Makarius Sameer-re, a Konkrét Művészet Magyarországi csoportjának alapító tagjára, hogy azokat egy hordozható kiállítás formájában külföldön bemutathassa. Megbízatásának eleget téve az egyiptomi származású Makarius először Svájcban majd végleges letelepedési helyén Argentínában 1954-ben és 1957-ben mutatta be ezt az anyagot. Később dr. Müller Miklós vásárolta meg a kollekciót (Müller-Keithly–gyűjtemény), és 2003-ban az ő révén kerültek haza kiállításra Pécsre (Janus Pannonius Múzeum) és Budapestre, majd végleg – a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával – vétel útján a Fővárosi Képtárba. A művek az 1945-46 közötti időszakban készültek, kivéve az addigra már elhunyt, tiszteletbeli tagként elismert Ámos Imre és Vajda Lajos egy-egy munkáját.

A kiállító művészek névsora: Anna Margit, Ámos Imre, Barcsay Jenő, Bartha Lajos, Bálint Endre, Bán Béla, Fekete Nagy Béla, Gadányi Jenő, Gyarmathy Tihamér, Gyarmathy Tihamér, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, M. Sameer, Marosán Gyula, Martyn Ferenc, Rozsda Endre, Szántó Piroska, Vajda Lajos, Zemplényi Magda


 


március 20-május 20.

rendező: Mattyasovszky Péter


Bäck Manci
Korai fotográfiák a huszadik századból

A művész mintegy 70 képét - közöttük eddig ismeretlen
munkákat - mutatjuk be. Lehetőségeinkhez mérten felidézzük szegedi műtermének hangulatát, modelljeit és a mozdulatművészettel minden bizonnyal ápolt szellemi kapcsolatát. A 2005 tavaszán a szegedi Móra Ferenc Múzeumban Bäck Manci képeiből rendezett tárlat óta tucatnyi újabb képpel bővült az oeuvre, melynek szakszerű számbavétele és eddigi feldolgozása dr. Gömör Béla műgyűjtő érdeme.

 

 

 

június 8-július 8.

rendező: B. Nagy Anikó
 


VIGH TAMÁS
szobrászművész

július 12-szeptember 2.


 

rendező: Fitz Péter, Hetényi Ágnes
 


BODOR ANIKÓ                            elhalasztva!
grafikák

A kolozsvári Képzőművészeti Akadémián tanult, huszonöt éve Magyarországon alkotó művész pályájának több korszakában készült grafikáit együtt mutatja be legújabb, kifejezetten a Kiscelli Múzeum tereibe komponált műveivel.

A korábbi korszakaiban a hagyományos grafikai technikákkal dolgozó Bodor Anikó az utóbbi években fotó alapú digitális képeket készített.

 

szeptember 6-október 7.

rendező: B. Nagy Anikó
 


NÁDLER TIBOR
emlékkiállítás

Nádler Tibor, a közelmúltban elhunyt festőművész a 80-as években kezdte festeni nagyméretű térkonstrukciói sorozatát; zsanérokkal rögzített, nyitható-csukható háromszögletű fatáblákból álló szerkezeteinek, melyek sárkányokra emlékeztetnek. Emlékkiállítása legutolsó munkáit mutatja be
a közönségnek.

 

 

 

 

november 29-2008. január 13.

rendező: Fitz Péter, Gyömrei Anna


SZOBORCSARNOK

NEMES CSABA
Remake I-X.
videóinstalláció

A tíz részből álló animációs munka a 2006. őszi budapesti események történetét dolgozza fel. A művész jellegzetes rajzi és festői világának eszközeivel, személyes szűrőn keresztül közelít a mai magyar társadalom egészét érintő eseményre. A mű fény derít a képzőművészeti és filmes animációban rejlő erőre, hatására és nem utolsó sorban a műfaj legjobb hagyományaira.

 

október 18-január 13.

Remake blog            Sajtó

 

rendező: Sasvári Edit


BUDAPESTI TÖRTÉNETI MÚZEUM

LEVENDEL-GYŰJTEMÉNY

december 14-2008. február 4.

 rendező: Lorányi Judit

 

 

 


Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum 2007