vissza a főlapra

KIÁLLÍTÁSOK 2006-ban

2005    2004    2003    2002   2001     2000    1999     1998     1997     1996     1995    1994


Templomtér

ROBERT SCHAD  ACÉLKOR

KLIMÓ KÁROLY  VALÓS IDŐ               

Szobor, festmény

–2006. január 15.
 

rendező: Fitz Péter


KICSINY BALÁZS: INTERJÚ AZ IVÓCSARNOKBAN

AZ 51. VELENCEI BIENNÁLÉ MAGYAR PAVILONJA KISCELLBEN

február 16–március 12.

Meghosszabbítva március 19-ig!

    rendező: Fitz Péter


Wired Banks – in transit / Folyóparti kapcsolatok

HOLLAND-MAGYAR KORTÁRS KIÁLLÍTÁS                                 

Gijs ASSMANN, BUKTA Imre, Paul COX, Beaty CZETŐ, Robbert van der HORST, HAÁSZ Ágnes, Diederik KLOMBERG, feLUGOSSY László. LOVAS Ilona, dr.MÁRIÁS Béla, Petra PETER, L. SIMON László, SZOMBATHY Bálint, Regina VERHAGEN

 

április 7–április 30.

    rendező: B. Nagy Anikó


CSUTAK MAGDA
Azonos – Önálló
hang és képkonstrukció

 

 
május 25–július 25.

Az Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön született és 1977 óta Bécsben élő művész első ízben rendez nagyobb kiállítást Budapesten, munkássága azonban nem ismeretlen a hazai közönség előtt. Csutak Magda tevékenysége a tudomány és a művészet kapcsolódási pontjainak kutatására épül. Szőke Annamária művészettörténész írja róla: „…az utóbbi években a kémia, a biológia, a fizika mellett a matematika területén véli felfedezni azt a módszert, amely a törvény- és szabályszerűségeken alapuló gondolkodásnak és az elvont, filozófiai vagy elméleti világmagyarázatoknak egyaránt teret enged.” Főként a természettudósokkal folytatott dialógus során egy olyan közös, a művész érdeklődésén és a tudós tapasztalatain alapuló nyelvezet kialakítására törekszik, amelynek segítségével a tudomány által vizsgált és a művészi érdeklődésre is számot tartó jelenségek, tételek megjeleníthetők. A Kiscelli Múzeum Templomterében bemutatásra kerülő "konstrukciója" a NULLA köré épül, amelynek kultúrtörténeti jelentősége és mint a „modernitás paradigmája” egyaránt foglalkoztatja. A koncepció megvalósításához meghívta a neves magyar asztrofizikus professzort, dr. Kolláth Zoltánt és dr. Nagy Gábor vegyész kutatót.
 
A kiállítást a nemzetközi irodalmi és képzőművészeti világ egyik szaktekintélyének és a „konkrét művészet atyjának” számító Prof. Eugen Gomringer nyitja meg.

 

    kurátor: Sasvári Edit

 

 


TÜRK PÉTER

Hosszúság, szélesség, magasság, mélység

augusztus 17szeptember 17.

   rendező: Lorányi Judit                   
  megnyitó augusztus 22-én 18 órakor!!


VÁRNAI GYULA

Ritka pillanatok egyike

INSTALLÁCIÓ

Várnai Gyula Ritka pillanatok egyike címen öt új munkát mutat be a Kiscelli Múzeum Templomterében. Ezek a fény-, videó- és hanginstallációk a hajdani trinitárius templom terére, múltjára és egykori funkciójára reflektálnak. A fény segítségével megidézett képzeletbeli, stilizált építészeti terek, tájak, egyben időbeni és szellemi tereket is idéznek. Lényegük nem a rekonstrukció, a tudományos alaposság vagy a részletek hűsége, hanem a megidézett tárgyhoz fűződő személyes viszony. Várnai sajátos világképét olvashatjuk ki e munkákból, melyeknek kulcsszavai a humánum, a múlthoz és a szakralitáshoz fűződő, egyszerre játékos és komoly viszony.

október 12november 12.

    rendező: Sasvári Edit


BARANYAI LEVENTE

"
Frissek vagyunk, fiatalok
Megnézzük a sivatagot"

                       
(Romhányi József)

 FESTMÉNYEK

december 21–2007. február 4.

    rendező: Fitz Péter


ORATÓRIUM

 

JEGES ERNŐ EMLÉKKIÁLLÍTÁS

"Itáliai emlékek"
válogatás Jeges Ernő festőművész munkáiból (1931-38)

február 2március 5.

 rendező: Mattyasovszky Péter, Sasvári Edit


VÁLOGATÁS A LEVENDEL-GYŰJTEMÉNYBŐL

március 9április 30.

   rendező: Lorányi Judit


MAJOR JÁNOS

GRAFIKÁK

május 12június 25.

 rendező: Mattyasovszky Péter


Címeres forradalom

Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum és az
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
közös kiállítása

szeptember 8október 8.

1956 őszének forradalmi napjaiban – sőt még utána is hónapokon keresztül – intenzív és számos formában megjelenő demonstratív szimbólumként használták a kortársak a Kossuth-címert. Ezek megjelenését dokumentálja az emlékkiállítás.

   rendező: Gyarmati György és Sasvári Edit


NÉZŐKÉPEK 2.
A Kádár-korszak alternatív művészeti eseményei fotókon
DOBOS GÁBOR

A Fővárosi Képtár 2004-ben indított „Nézőképek” című sorozata a „fotográfiai emlékezetből” hívja elő a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar művészeti szubkultúrájának eseményeit és mindennapjait. Elsőként Pácser Attila (1953), a nyolcvanas évek underground világára fókuszáló képeit állítottuk ki. Dobos Gábor (1947) tárlatán most egy olyan különös látásmódú, szuverén alkotót mutatunk be, aki  a hatvanas-hetvenes években a független fotó és filmművészet szinte minden jelentős vállalkozásában – többek között Háy Ágnes, Ajtony Árpád, Halász Péter, Erdély Miklós, Donáth Péter, és Hajas Tibor műveiben ­–  alkotótárs volt.                                            

december 12–2007. február 18.

    rendező: B. Nagy Anikó, Dobos Édua Dalma


Utolsó módositás 2006.december 1.