HÍREK


2011. március 1-től Simon Magdolna művészettörténész a festészeti gyűjtemény kezelője.


2010. október 15-től Sasvári Edit igazgatóhelyettes távozott az intézményből és a Kassák Múzeum igazgatója lett.


Új szerzemény!

Paizs Goebel Jenő (1896-1944): Önarckép pofaszakállal
(
1925 olaj, vászon, 53x44,5 cm, j. b. l.: Goebel Barbizon 925)
 Paizs Goebel Jenő śuvre-jében gyakoriak az önarcképek, magányosan, baráttal vagy társasággal számtalanszor megörökítette önmagát. Ez az önarckép, amelyet Felhúzott szemű vagy tágra nyílt szemű önarcképként is emleget a szakirodalom, Barbizonban készült, és különösen szép darabja ennek a tematikus egységnek. Az egyszerre élénk, csodálkozó, ugyanakkor a világgal szembeni kritikát is megmutató tekintet kifejezően jeleníti meg Paizs-Goebel szuggesztív egyéniségét. Számunkra azért is kifejezetten értékes, mert ez az első darabja az életműnek, amelyet gyűjteményünk számára sikerült megvásárolnunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 


Múzeumok éjszakája!

2007. június 23-án


 

Megalakult a Fővárosi Képtár Barátainak Egyesülete.

Az Egyesület céljai:

     -       a Fővárosi Képtár múzeumi-tudományos eredményeinek és tevékenységének megismertetése a szélesebb közönséggel,

-        a Képtár gyűjteményéből rendezett állandó és időszaki, valamint kortárs hazai és nemzetközi időszaki kiállításokon keresztül az Egyesület feladatának tartja a művészet közvetítésének és megszerettetésének elősegítését,

-          a Fővárosi Képtár gyűjtőkörébe - különösen a fővárossal összefüggő kortárs fotó, festmény, grafika, szobor, installáció és a kortárs művészet legújabb műfajait képviselő művek körébe - tartozó értékek felfedezése, a Képtár gyűjteménye gyarapításának elősegítése.

-          Az Egyesület elő kívánja segíteni a rendezvényekhez kapcsolódó kiadványok, katalógusok publikálását, az alkotók támogatását, valamint a gyűjtemény őrzését, állagmegóvását.

-          Tevékenységével lehetőséget kíván biztosítani annak, hogy mind a kortárs alkotók, mind a potenciális befogadók, valamint a művészettel hivatásszerűen foglalkozók - a Fővárosi Képtárnak helyt adó Kiscelli Múzeum adottságait teljes körűen kihasználva -, a kiállításokon túl, prezentációk, előadások, stúdiumok, konferenciák szervezésével pezsgő kulturális élet alakuljon a Képtár köré.

-          A múzeumpedagógia erőteljesebb érvényesülésének elősegítése a már érdeklődők megtartása, valamint új közönség nevelése céljából.

-          A művészetpedagógia igénybe vételével az Egyesület mind az egészséges, mind a hátrányos helyzetű fővárosi gyermekeknek, valamint egyéb hátrányos helyzetű csoportoknak, segítséget kíván nyújtani életük teljesebbé tételéhez.

-          Az Egyesület képviseli a Fővárosi Képtár jövőjének ügyét köz- és magánfórumokon, valamint elősegíti azt a törekvést, hogy visszaállítsa a Képtár előző korokbéli renoméját.

-          Az Egyesület céljának tekinti a Fővárosi Képtárnak helyt adó Kiscelli Múzeum épületének, valamint a hozzá tartozó parknak a megóvását, folyamatos karbantartását.     

(részlet az Alapszabályból)


A Fővárosi Képtár 2007. február közepén megkezdte a festészeti gyűjtemény revízióját, ami előreláthatóan az év végig tart. Ez idő alatt az eddig beérkezett kérések kivételével a műtárgykölcsönzés szünetel. Kutatókat természetesen továbbra is fogadunk.

Megértésüket köszönjük.

Budapest, 2007. január 31.


 

Megjelent a Fővárosi Képtár gyűjteményeit ismertető második kötet, amely a múzeum 1945 utáni műtárgyait mutatja be.

 

 


 

A 2002. július 1-én  a Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum állandó kiállításából ellopott mûalkotásokat 2003. február 17-én a rendőrség megtalálta és a tetteseket letartóztatta.
A mûvek – restaurálásuk után –  láthatóak a Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum 2003. október 15-én megnyílt, újrarendezett állandó kiállításán.
 

Czóbel Béla: Szakácsnő   Czóbel Béla: Szakácsnő

(1930, vászon, olaj, 90 x 72,5 cm, jelezve balra lent: Czóbel)


 

Czóbel Béla: Lila csendélet Czóbel Béla: Lila csendélet

(1930-as évek, vászon, olaj, 71 x 61 cm, jelezve jobbra középen: Czóbel)

 

Márffy Ödön: Vacsorázó társaság Márffy Ödön: Vacsorázó társaság

(1930 vászon, olaj, 50x60 centiméter, jelezve jobbra lent: Márffy Ödön)

 
 

Szobotka Imre: Piac Szobotka Imre: Piac

(1924-1926, vászon, olaj 60x90 centiméter, jelezve balra lent: Szobotka)

 

2003. január 1-től a Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum új igazgatóhelyettese Sasvári Edit mûvészettörténész.


2002. július 20-án meghalt Földes Emília, a Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum igazgatóhelyettese.


Copyright © BTM    Utolsó módosítás: 2007. március 5.