MOHÁCSI ANDRÁS KIÁLLÍTÁSA

 

Mohácsi András nagyméretű kőszobrait állítja ki a múzeum templomterében.
A szobrok a megalitikus kultúra, a Stonehenge előtti világ kőépítészeti jellegét viseli magán. A szobrok több
kődarabból állnak. Anyaguk mészkő és gránit.


 
 

Pár mondat a szobrokról
Új szobrászati nyelv kialakítása a célom. A Képzőművészeti Főiskolán, bár szobrász szakra jártam, tanulmányokat csináltam, mindvégig fogva tartott az az érzés, hogy a szobrok amelyeket a köztereken látok, mindig elborzasztanak. Bár egy szakma részese voltam, nem éreztem magam szobrásznak. A főiskola befejezése után elutaztam Angliába, hogy az ottani prehistorikus kőépítményeket tanulmányozhassam. Ez az út megváltoztatta az életemet. Az út választás volt. 
Felderengett előttem, hogy a mai köztéri szobrászat is lehetne személyes, problémákat felkutató, izgalmas, és időtálló.
Leköltöztem Villányba, az ottani művésztelepre követ faragni. A föiskolai pezsgés, örvénylés helyébe a kövekkel való szembenézés következett. A feladat, az hogy lehetséges-e még őszinte szobrászatot létrehozni kőből, hatalmas kérdés volt számomra. Hat éven keresztül dolgoztam a saját szobrászati nyelvem kialakításán.
A Kiscelli Múzeumban nyíló kiállításomon az elmúlt 10 év alatt készült munkáimat mutatom be, A kiállításon látható  10 nagyméretű kőszobor, gránitból és mészkőből. Talán ez az, amit el lehet mondani egyszerűen róluk, köztéri kőjátékok, sakkozás az idővel.
 

 

 

 

 

 

 

MEGNYITÓSZÖVEG

 


 


Copyright © BTM    Utolsó módosítás: 2003. szeptember 25.