ÚJ SZERZEMÉNYEK 2006-2010
SOROZATOK


Előd Ágnes, Erhardt Miklós, Gőbölyös Luca, Nemes Csaba, Szépfalvi Ágnes

Fővárosi Képtár - Oratórium
2010. április 22-június 20.
kurátor: Sasvári Edit, Mattyasovszky Péter


Sorozatok

 A Fővárosi Képtár legújabb szerzeményei  2006-2010

 A Fővárosi Képtár mostani kiállításán a múzeum 2006 és 2010 között vásárolt új szerzeményeit mutatja be, öt művész, Előd Ágnes, Erhardt Miklós, Gőbölyös Luca, Nemes Csaba és Szépfalvi Ágnes sorozatszerűen felépülő munkáival a középpontban.

Előd Ágnes olyan ismert, generációs kultuszfilmek egy-egy ismert jelenetét idézi meg, mint a Harry Potter, a Mátrix vagy a Star Wars. A főszerepet ezeken a fotókon azonban nem az idézett filmekből ismert színészek, hanem maga a művész és barátai alakítják, finom humorral érzékeltetve egy generáció azonosulását a kultuszfilmek mintáival.

 


Erhardt Miklós Havanna
című videómunkája és a hozzá tartozó fotósorozat Budapest egyik legrégibb lakótelepének mai állapotával foglalkozik. Azt vizsgálja, hogy a szocializmus kisembere hogyan vészelte át a demokratikus fordulattal járó változásokat, és az új helyzethez való alkalmazkodásnak milyen  variációi alakultak ki ebben a történetileg is érdekes miliőben.

 

 

 

 

 

Gőbölyös Luca: Lenticular képek I-IV. 2006-2007, (Bandicsacsi, Két hét, Lufik,       Úttörőnyakkendő) című sorozata a hajdani „kacsintós” pénztárcáról ismert lenticular technikával készült. A fénytörés fizikai jelenségére épülő „illuzionista” módszer többféle idősíkot és nézőpontot, a személyes sors és a történelem egyidejű jelenlétét tudja megmutatni a nézőpont szerint változó képek segítségével.

 

 

 

 

A Nemes Csaba – Szépfalvi Ágnes művészpáros a kilencvenes évek óta készít a most  kiállított Bűter, brea, en griene tsüs, című, 2004-ben készült munkához hasonló story boardokat. Történetmesélő munkáik témája fiktív, de sokszor személyes élettörténetükhöz is kapcsolódik, jelen munkát például egy hollandiai útjuk inspirálta. Gyakori a férfi-női kapcsolatot illusztráló történet, vagy egy-egy napjaink életérzéséhez köthető képi elbeszélés is.

 

 

A vásárlásokat támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Budapesti Történeti Múzeum.