Nastja Säde Rönkkö
Club '27 (III. rész)

 

Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum
Templomtér
2013. május 21-22.Club 27 (III. Rész), performansz-installáció

A Club 27 a veszteségeket, a mitológiát és a kortárs szertartásokat vizsgáló performansz trilógia.
A trilógia első része az Isztambuli Peyote clubban valósult meg 2012-ben. A 27 éves művész, Rönkkö olyan zenészek zenéjére táncolt akik a "Club 27" , vagy a 'Mindörökké 27'-nek is nevezett csoport tagjai, vagyis 27 éves korukban haltak meg (Brian Jones, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Amy Winehouse és Jim Morrison). A Tánc addig folytatódott, amíg a forgalmas klub egyre erősödő zajszintje el nem nyomta az i-pod-jából szóló zenét.

A performansz trilógia második része a Kiasma Kortárs Művészeti Múzeumban (Helsinki, Finnország) valósult meg a „Performance Compost” kiállítás részeként. Rönkkö a „Club 27” zenéjére táncolt, egy erre a célra felépített diszkóban. A táncparkettet egy kidobó őrizte aki a látogatók közül csak a huszonhét éveseket engedte csatlakozni a diszkóhoz.

A performansz trilógia harmadik része 2013. május 21-én, a Kiscelli Múzeum templomterében valósul meg. A művész egy nyilvános diszkót szervez a régi templomban, amelyben felkéri a közönség tagjait, hogy a 28. születésnapja éjszakáján csatlakozzanak hozzá. A performansz azt a képzeletbeli és tényleges átmeneti pillanatot örökíti meg, amikor a változás bekövetkezik. A performasz akkor ér véget, ha Rönkkö többé nem lesz tagja a "Club 27"-nek, azaz 2012. május 22-én éjjel 1 óra 5 perckor.