RIMER CARDILLO
(Montevideo/New York)

CUPÍ

Fővárosi Képtár - Templomtér
2010. július 1-szeptembr 6.
kurátor: Lorányi Judit, Villányi Viktória


Rimer Cardillo: Cupí

Rimer Cardillo (1944) Guggenheim- és Pollock-díjas, New Yorkban élő uruguayi szobrászművész archeológiai vonatkozású installációjában rituális jelentésű temetkezési földhalmokkal ősi, dél-amerikai tájat épít a Kiscelli Múzeum templomterében. Az Uruguay, Argentína és Brazília határán gyakori, csaknem ember nagyságú termeszhalmok után elnevezett cupí a helyi őslakosok halottkultuszát idéző építmény, melyet amazóniai állatok és növények agyag-lenyomatai és mészkőtöredékek borítanak.

1990-től napjainkig Cardillo archeológiai printjeivel együtt kiállított temetkezési halmai több kontinensen keltették életre az ősi civilizációk hagyományait, és állítottak emléket a modern diktatúrák áldozatainak: Uruguay, Argentína és Venezuela mellett Londonban (Tate Modern), Chicagóban és New Yorkban (Bronx Museum), a Velencei Biennálén, Berlinben és Varsóban találkozhattunk műveivel.

A temetkezési halom Cardillo installációjában egyben a halál és születés körforgását is jelképezi: a terrakotta állatlenyomatok, a helyi állat- és növényvilág szövete, kövek, kagylók, farönkök, mohák, erdei zuzmók az eredeti, természetes élőhelyeket jelenítik meg, ugyanakkor a temetkezési halmokat a városi élet elemei, téglák, beton hasábtöredékek vagy márványtömb darabok is boríthatják. A szabadban felállított halmokon nyomot hagy az idő, természeti elemek és a helyi vegetáció is: virágok, füvek, borostyán növi be, hó fedi. Az archaikus halmokat új kontextusba helyezve a művész újraértelmezi a kulturális identitás kérdéseit – ennek egy egyedülálló példáját tekinthetjük meg szeptember 5-ig a Kiscelli Múzeumban.

 

 

 

 

A művészről bővebben: www.rimercardillo.com