TERO LAKSONEN


Fény és sötétség

Törékeny és erõs, jó és rossz, hõsies és alázatos, ezeket az ellentéteket fedezhetjük fel Tero Laaksonen új Nike-festéményeinek értelmezésében. Bár a téma a gyõzelem, vagy a gyõzelem istennõje, a téma lehet egy klasszikus drapéria, vagy csupán egy fényes és matt festészeti benyomás párbeszéde. A mûvész azzal, hogy ikonográfiai archívumunkból az egyik legismertebb képet választja, talán felszabadul, és a téma népszerûségének keretein belül a lényegesre, azaz a festõi teljesítményre, festésmódra és érintésre koncentrálhat.

A kihívás nagy, de nagy a gyõzelem is. Valamiféle játékszenvedély nélkül nem is érdemes megpróbálni. Az ókori Görögország egyik legszebb mûalkotása szinte kötelez a bravúrra, magának a teljesítménynek az élvezetére.

Éjszaka és nappal, szilárdság és köd. Így bár a téma „nagy”, Tero Laaksonen mûvészi beállítottságáról sokkal többet mond az, hogy napjainkban másik kihívást is vállal, azaz hisz a kézi munkában, a teljesítmény érzékenységében, a kiváló festõanyagok hagyományt és festést tisztelõ alkalmazásában. A Nike festmények pompás mérföldkövek azon a hosszú úton, melynek neve élet.

Kuutti Lavonen


Copyright © BTM    Utolsó módosítás: 2001. február 23.