KIS VARSÓ
Két darab

Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum
TEMPLOMTÉR
2009. február 19-március 29.

kurátor: Sasvári Edit


A "Két darab" című kiállításon a Kis Varsó két, 2008-as projektje látható a Kiscelli Múzeum templomterében. A “Bolondok hajója” című film-projekt a Manifesta és az ACAX koprodukciójában,Erhardt Miklóssal közösen készült. Ez a munka a templomhajóban kerül bemutatásra. A másik egy publikációs-projekt, amely az Innen  független kiadóval, a Kis Varsó archívumát használta fel, az apszisban látható.

A Kis Varsó két képzőművész − Gálik András és Havas Bálint − együttműködéseként jött létre a kilencvenes évek második felében, és ezen a kollektív alapon működik a mai napig. A Kiscelli Múzeumban szereplő munkákat további együttműködő partnerekkel hozták létre.
 

 Az Innen  egy független kiadó Budapesten. Elérhető technológiát alkalmaz a kifinomult igényesség elképzelései és elvei mentén. Zine-okat, képeslapokat, posztereket gyárt. Exkluzív anyagokat digitalizál és sokszorosít számozott példányszámmal dolgozik. Az Innen  hangsúlyt fektet arra, hogy publikációs tevékenysége alapos, kitartó kutatómunkára épüljön. Az egyes kiadványok gyakran sorozatokat alkotnak, publikációik szerkezete egyéni és komplex kiadói identitásra utalnak.

 

A Kis Varsó és az Innen  együttműködése 2007-re nyúlik vissza. Az Innen  egy kiadvány tervével kereste fel a Kis Varsót. Az A/5-ös méretben, fekete-fehér fénymásolat  minőségben, világoskék papírra nyomtatott füzet 2008-ban 150 szignált példányban el is készült. A kiadvány szubjektív, poétikus válogatás a Kis Varsó archívumából, az 1993 és 2007 közötti időszakból.

 Az együttműködés folytatásaként a Kis Varsó közös koncepcióra épülő installáció tervét javasolta, amely a kiadvány tartalmát, az eredeti grafikák (rajzok, fotók) különféle méretű, fénymásolt kópiáit mutatja be a kiállítási térben.

A Kis Varsó és Erhardt Miklós már korábban is dolgoztak együtt. (A hét műtárgya, a Monitor a 2003-as Velencei Biennálé Magyar Pavilon-beli Kis Varsó munkához  kapcsolódóan). A "Bolondok hajója" című képzőművészeti film-projektben Erhardt Miklós és a Kis Varsó ismét szerzőtársakként jelennek meg, a tavalyi Manifestán bemutatott film hármójuk közös munkája.

 

Egy észak-olasz kisvárosban, Rovereto-ban működő kis anarchista csoport elfoglal egy üresen álló épületet. Akciójuk kilakoltatással végződik. A történet feltárása helyszíni kutatómunkára épült és valós eseményt dolgozott fel. A házfoglalás algoritmusát vizsgálja, kisvárosi kontextusban, az újrajátszás drámai eszközével.


 
 

Munkamódszerük: a kilakoltatás kapcsán keletkezett városi legenda kicsomagolása, a részletek megelevenítése, újraélése, a visszajátszás és az ismétlés. Az összefüggések szituáció-érzékeny rekonstrukciója egy fokról-fokra felépített csoportszituációban, egyszerű dramaturgiai eszközökkel.


2009. február 19.