Román ortodox üvegikonok
a nagyszebeni
ASTRA Múzeum gyűjteményéből

Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum
Oratórium
2011. április 19–május 29.


XIX. századi román ortodox ikonkincsek 

2011. április 19 - május 30. között a BTM Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum a Budapesti Román Kulturális Intézet (RKI) által szervezett Román ortodox üvegikonok című kiállítást látja vendégül. A 33 műtárgy, amely a román kulturális örökség részét képezi, a nagyszebeni Astra Múzeum gyűjteményéből kerül a magyarországi nagyközönség elé. A kiállítás megnyitóján, amelyre április 19-én 18 órakor kerül sor a Múzeum Oratórium termében (1037 Bp., Kiscelli u. 108.)  jelen lesz Siluan Mănuilă a Magyarországi Román Ortodox Egyház püspöke, Ireny Comaroschi  Románia budapesti nagykövete és Mirela Creţu a nagyszebeni Astra Múzeum igazgatóhelyettese.

 Az Erdély déli részeiből származó 33 ikon szimbolikus üzenetet hordoz: a szám a Megváltó földi életét jelképezi. Gondos festészeti stílusuk, a középkori miniatürizáló mesterek hagyományinak folytatását igazolják, a szentek ruházatának díszítőmotívumain, azok redőin, és részletgazdagságán keresztül. A legfontosabb forráshelyek, ahonnan ezek a műtárgyak származnak a Kolozs megyei Füzesmikola és Szamosújvár, a Fehér megyei Déznaláz és Lámkerék, a Brassó megyei Bolgárszeg és Fogaras, valamint a Szeben megyei Szeben-Hegyalja és Nagyszeben.

  Budapesti RKI ikon kiállítási javaslatát felkaroló Kiscelli Múzeum már 1994-ben házigazdája volt egy hasonló eseménynek. Ekkor az Anastasia Alapítvány nagy visszhangot kiváltó művészeti happeningjére, a múzeum Kriptájában került sor. A „Pas d ’accord avec Zefirelli” című eseményen öt román képzőművész: Sorin Dumitrescu, Mihai Sârbulescu, Horea Paştina, Ion Grigorescu és Ioana Bătrânu a falakra és kőoszlopokra ortodox témájú „freskókat” festettek, amelyek a mai napig láthatóak.

 A Román Kulturális Intézet által Budapestre érkező Astra Múzeum kincsei, valamint a román művészek által kifestett kripta megtekinthető május 26–27. között is a Magyarországi és Romániai vallásos művészet – kölcsönhatások a Középkortól napjainkig című kollokvium alkalmából (idén egybeesik a nyugati kereszténység húsvétja az ortodox húsvéttal). A kollokviumot a Budapesti RKI, a Francia Intézet és a Nemzeti Galéria közösen szervezi

 

.