EIKE: KIÁLTVÁNY
fény- és videóinstallációk

Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum
Templomtér
2012. április 5–május 13.
rendező: Fitz Péter


A kiállítás három nagy, erre az alkalomra készült installációból áll. Sajátosságuk, hogy a művek elemei a padló szintjén találhatók, miközben az installációk vizuális hatása felfelé, a magas boltozatig, és lefelé, a föld alá is terjeszkedik. Kiáltványokra bizonytalan időkben van szükség. Egy ember életében olyan korszakban, amikor keresi az útját, vagy amikor nem lát más megoldást, mint nyilvánosan, erőteljesen megszólalni. Egy közösségben ki kell állni, amikor félelmek, változások, kényszerek teszik lehetetlenné a továbblépést. A kiállítás első műve a látogatónak ad eszközt saját kiáltványának a leve­gőbe írására, az űrbe küldésére, a másik kettő pedig a bizonytalanság és a félelem érzését teszik vizuálisan átélhetővé.

 

 

KIÁLTVÁNY (Proclamation)

A kiállítás címét az első műből kölcsönözte: egy 5 x 5 darab reflektorból álló mátrixon keresztül gombnyomással betűk jelennek meg, így mindenki saját üzenetét tudja óriási méretben a levegőbe küldeni. Teljesül az ember ősi vágya, saját méretén túl, fentről, az „űrből” olvasható életjelet adni. Fény lesz a szóból, a betűk illuminálják az apszis hatalmas kupoláját. A szavak csak a helyszínen, pillanatokig lát­hatóak, megjelenésük után eltűnnek, mint a titkosan a homokba írt szerelmesek neve, vagy a láthatatlan tintával írt titkos üzenetek.

 

ÁTALAKULÁS (Alteration)

A templomtér padlóján videóvetítések jelenek meg. Nagy, szögletes mezők, az idők által kőbe vésett természetes struktúrák, amelyek között sötétben maradó részekből álló ösvények vezetnek. Az ősi rétegek viszont süllyednek: folyamatos mozgással távolodnak a padlószinttől lefelé, életlenné válnak, homályban tűnnek el a felszínen kialakuló más, új struktúrák alatt, amelyek aztán újra elsüllyednek.

Zene: Szőnyi András

 

FÜRKÉSZÉS  (Scan)

A templom hátsó részén lezárva egy tüskés mezőn lehet átnéz­ni. Óriásmadarak elriasztásra való berendezésnek vagy tankok elleni barikádnak látszik, járhatatlan, ellenséges terület. Egy vörös lézersugár fürkészi a bizarr tájat bokamagasságban. Töredék-másodpercenként felvillan egy-egy vörös pont valahol a térben.

 

további információk: www.eike.hu