Csomagoljam?
Kiállítás a papírcsomagolás történetéből

Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum
Oratórium
2013. április 16–október 6.
rendező: B. Nagy Anikó


A Kiscelli Múzeum/Fővárosi Képtár barokk tereiben nyíló kiállítás a kereskedelmi csomagolás történetét mutatja be. A csomagolópapírok, árucímkék, papírzacskók és dobozok formátumának, anyagának és nyomdai dekorációjának változatait a kezdetektől az 1990-es évekig követő tárlat anyagát saját műtárgyraktárainkból, továbbá az Iparművészeti Múzeum, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, és néhány magángyűjtő kollekciójából válogattuk. Számtalan, mára elfeledett termék csomagolásától a közelmúltból még talán ismerős, az államszocialista dizájnt képviselő papírokig.

A 19. század hatvanas éveitől kibontakozó, majd a 20. században a konzumfelületeket szinte teljesen beborító grafikai alkotások köre a populáris grafika egyik jellegzetes, a stílustörténeti irányokat sajátos módon követő zsánere. A 19. század utolsó évtizedeit az akkoriban eluralkodó csomagolás őrület okán „papírkorszaknak” is nevezték a kortársak. Az egyedi grafikai technikákkal készült, néhány esetben megvalósulatlanul maradó csomagolástervek között bemutatjuk Helbing Ferenc, Jeges Ernő, Lukáts Kató, Darilek Harry, Kaesz Gyula és Kozma Lajos műveit.

Kitérünk a jelenkori papírcsomagolással kapcsolatos környezetvédelmi dilemmákra és felvetésekre is. Egy rövid animációs filmben megidézzük a természetben lebomló papírt, s prezentálunk néhány olyan „öko” csomagolóanyag tervet és megvalósult munkát, amelyek irányadóak lehetnek az új évezredben.

Az eddig együtt még sosem látott műtárgyakat komoly muzeológiai módszertannal feldolgozó, a fiatal alkotók révén a friss vizuális trendekbe illeszkedő, s a napi környezetvédelmi problémákra is reflektáló kiállításunk látványterveit a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves látványtervező hallgatói készítették.