LEOPOLD BLOOM KÉPZŐMŰVÉSZETI-DÍJ

Új kortárs művészeti díj a magyar képzőművészet nemzetközi jelenlétének erősítéséért

Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum
Templomtér
2011. augusztus 20–szeptember 4.
Projektmenedzserek: Kálmán Rita, Stepanović Tijana


A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj alapítója, John Ward és az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda minden érdeklődőt szeretettel vár a Leopold Bloom Képzőművészeti-díjra jelölt művészek kiállítására.

 A díjra jelölt művészek:

Barakonyi Zsombor | Batykó Róbert | Kis Róka Csaba | Szűcs Attila | Agnes von Uray | Vécsei Júlia

 Az ír Maurice Ward Group a Ludwig Múzeum ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodájával együttműködésben új kortárs képzőművészeti díjat alapított, mely első alkalommal 2011 szeptemberében kerül átadásra.

A Leopold Bloom Képzőművészeti-díj a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket támogatja. A díj hazai alkotók és rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködéséhez, művészek nemzetközi bemutatkozásához, karrierépítéséhez, a kortárs magyar szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához kíván hozzájárulni. Ezért a 10.000 euró értékű díj a nyertes művész munkásságának elismerése mellett egy nemzetközi kiállításának létrejöttét is segíti.

A díj további jelentősége, hogy a magán- és a közszféra együttműködésében, a kortárs kultúra privát forrásból történő támogatásával valósul meg.

 A www.leopoldbloomaward.com honlapon részletes információkkal szolgálunk a díjról, valamint a művészekről, akik a műtermeikben készült személyes hangvételű interjúkban az alkotási folyamatok kulisszái mögé is bepillantást engednek.

 A díjra festményeket és/vagy egyedi rajzokat bemutató külföldi kiállítás tervével, korhatártól függetlenül pályázhattak Magyarországon alkotó művészek. A koncepciót egy általuk szabadon választott európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), vagy rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben kellett kialakítaniuk, így már a pályázatok előkészítése is számos szakmai kapcsolatot alapozott meg.

 A beérkezett pályázatok alapján a kizárólag nemzetközi tagokból álló zsűri hat művészt jelölt a díjra.
A zsűri tagjai:

Caroline Hancock, független kurátor, kritikus (Nagy-Britannia) – kurátori munkássága során a párizsi Pompidou Központ és a MAMVP/ARC, a londoni Tate Modern és a Hayward Gallery, valamint a dublini Irish Museum of Modern Art (IMMA) intézményekkel működött együtt

Alice Maher, képzőművész (Írország) – a 23. Săo Paulo Biennále ír pavilonjának kiállító művésze

Andrzej Szczerski, művészettörténész, kurátor (Lengyelország) – a krakkói Jagelló Egyetem Művészettörténeti Intézetének adjunktusa, az Intézet posztgraduális kurátori képzésének vezetője, a krakkói Małopolska Foundation Museum of Contemporary Art tanácsadó testületének tagja, az AICA – Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Lengyel Tagozatának jelenlegi elnöke

 A zsűri a kiállítás időtartama alatt, Budapesten választja ki a díj nyertesét, akinek nevét szeptember elején fogja bejelenteni.

 A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

 Alapító és támogató: Maurice Ward Group

A Maurice Ward Group Európa egyik piacvezető nemzetközi szállítmányozási cége, mely intelligens logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára. A Maurice Ward Group tevékenységében és filozófiájában kiemelt szerepe van a nemzetközi együttműködéseknek és a hosszú távú értékteremtésnek. A vállalat ennek szellemében döntött úgy, hogy támogatni kívánja a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi törekvéseit.

www.mauriceward.com

 

Koncepció és megvalósítás: ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenysége középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll. Az ACAX a Ludwig Múzeum–Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében működik.

www.acax.hu

 A szombathelyi Bloomsday művészeti fesztivál és a Leopold Bloom Díj

A '90-es évek első felében Szombathelyen indult Bloomsday alternatív művészeti fesztivál, a a rendszeresen átadott Leopold Bloom Díj, valamint az évente kiadásra került Bloom Mappa tizenöt éven keresztül számos hazai és külföldi alkotónak nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A Maurice Ward Group és az ACAX együttműködésében megvalósuló Leopold Bloom Képzőművészeti Díj ugyan nem kapcsolódik a fesztiválhoz, ám annak filozófiájával összhangban folytatni kívánja a „Bloom-izmus”, az alkotói szabadság és öntörvényűség szellemiségének hirdetését.

 Kapcsolat:

Projektmenedzserek: Kálmán Rita, Stepanović Tijana
Díjkiosztó – rendezvényfelelős: Piringer Patrícia

www.leopoldbloomaward.com | info@leopoldbloomaward.com

 

Együttműködő partner:

Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum